Beroepskennis

Iedereen die aan de slag wil in de verzekeringssector als tussenpersoon (makelaar, agent of subagent) of in een verzekeringsonderneming als persoon in contact met het publiek (PCP) of als verantwoordelijke voor de distributie (VVD) moet zijn kennis op het gebied van verzekeringen kunnen bewijzen (zie artikelen 268 en 270 van de wet betreffende de verzekeringen van 4 april 2014).

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) publiceert op zijn website de meest vaak gestelde vragen en antwoorden over de verzekeringsbemiddeling:

FSMA - V&A inzake verzekeringsbemiddeling

Wij raden u ten stelligste aan ze te overlopen! U vindt er een overzicht van de beroepskennis en vereiste ervaring om toegang te krijgen tot het statuut van makelaar, agent of subagent. U weet welke diploma’s en getuigschriften aanleiding kunnen geven tot vrijstellingen voor bepaalde hieronder vermelde erkende examens.

PCP’ers en subagenten moeten het bewijs leveren dat zijn over de nodige BASISKENNIS beschikken voor de verzekeringsproducten die zij aanbieden.

De VVD’ers, makelaars en agenten moeten het bewijs leveren dat zij over de nodige BEROEPSKENNIS beschikken voor de verzekeringsproducten die zij aanbieden.