Het logo van Assuralia

Aanvullende pensioenen - De 80%-grens voor zelfstandigen nog steeds in het vizier van de belastingadministratie

Duur : 4 opleidingsuren

Bijscholing:

  • 4 punten Assuranties
  • 3,5 CPD punten (IA/BE)

Leerdoelen:

{fss:Media.GetAsset("80RegelOktober2023","display=floatleft,width=100px")}Nu de veelbesproken belastinghervorming (waaronder de hervorming van de 80%-grens) geïnitieerd door minister VAN PETEGHEM afgevoerd is en dat de 80%-grens in haar huidige gedaante minstens de komende jaren het referentiekader zal blijven in termen van fiscale aftrekbegrenzing van bijdragen voor aanvullende pensioenopbouw, gaat dit seminarie in op de talrijke wettelijke, en vooral administratieve en rechterlijke ontwikkelingen die de 80%-grens de voorbije twee jaar gekend heeft en ook in de nabije toekomst de nodige aandacht vergen.

Al die ontwikkelingen staan ook centraal in het nieuwe boek van de spreker dat begin september 2023 verschijnt. Dit nieuw, bevattelijk boek van 125 bladzijden kan autonoom gelezen worden, maar vormt ook de perfecte aanvulling ter actualisering van het basiswerk van 300 bladzijden over de 80%-grens dat in maart 2022 verscheen. Het boek wordt mee aangeboden als seminariedocumentatie en is in de inschrijving begrepen.

Doelgroep:

Het seminarie richt zich tot al wie professioneel met aanvullende pensioenopbouw voor zelfstandigen bezig is.

Voorkennis:

Er wordt van de deelnemers verwacht dat ze beschikken over een zekere kennis van het functioneren van de tweede pensioenpijler voor zelfstandigen.

Inhoud:

De volgende actualiteitsthema’s met betrekking tot de 80%-grens komen namelijk aan bod:

  • Hoe het verwacht pensioenkapitaal berekenen met het oog op de toetsing van de 80%-grens (de 20%-vuistregel voor de raming van de winstdeling is een hardnekkige stoorzender, quid tak 23, quid fiscale projecties versus DB2P-projecties, …)?
  • In welk opzicht zorgt de begin 2023 gepubliceerde nieuwe ‘transparantiewet’ (in ontwerp) op termijn voor fiscaal onweer voor ‘oude’ pensioenplannen met een eindleeftijd van 60 jaar? Zal de nieuwe wet de zwanezang inluiden van de 20%-vuistregel voor de raming van de winstdeling?
  • Vraagstukken inzake de invulling van de referentiebezoldiging (draagwijdte van de vereiste van het regelmatig, maandelijks en ‘normaal’ karakter, quid met verhogingen tijdens het (boek)jaar, bezoldiging boekjaar versus kalenderjaar, …).
  • Hoe omgaan met de raming van het wettelijk pensioen in het licht van de verschillende circulaires van 2022 en 2023?
  • Ook rekening houden met aanvullende pensioenen ‘uit het verleden’ bij gebrek aan backservicevalorisatie buiten de vennootschap? Wat te verwachten van de diverse prejudiciële vragen aan het Grondwettelijk Hof?
  • En hoe zit het met aanvullende pensioenen opgebouwd in een andere vennootschap bij split pay?

Theoretische uiteenzettingen worden geïllustreerd met praktijkvoorbeelden. De deelnemers krijgen ruimschoots de gelegenheid om vragen te stellen.